Lidé v Heřminovech brání svou ves


 (Petr Broulík, MF Dnes, 12.04.2002)

 

Obci hrozí zánik kvůli přehradě, proto navrhuje jiné řešení protipovodňové ochrany

Přehrada, nebo řada malých hrází a rybníků na celé řece? Spor, na jehož výsledku závisí osud malé obce na Opavě, vstupuje do další fáze.

Nové Heřminovy - Obyvatelé Nových Heřminov na Bruntálsku se snaží zachránit svou obec. Heřminovům hrozí zánik kvůli plánované výstavbě přehrady. Obec proto dokončuje vlastní studii řešení protipovodňové ochrany na řece Opavě. Studie počítá s vytvořením zhruba deseti malých rybníků, které by měly na různých místech řeky zabránit povodním v Krnově a dalších místech na toku řeky. Hráze by vznikly i v Branticích, Spáleném či Holasovicích. Studii vytvořil brněnský specialista Miroslav Dumbrovský a chce s ní konkurovat projektu ministerstva zemědělství, který navrhl celkem čtyři různé varianty protipovodňové ochrany, ovšem upřednostňuje a prosazuje nadále stavbu přehrady. Přestože ředitel Povodí Odry Pavel Schneider prohlásil zhruba před třemi týdny, že s projektem státu seznámí zastupitelstva obcí na řece Opavě, Nové Heřminovy projekt získaly až díky některým krajským zastupitelům. Starostovi obce Antonínu Maňákovi na projektu státu vadí, že navrhuje v případě zrušení Nových Heřminovů výstavbu nové obce jako strohého seskupení domů. "Tvoří jakýsi čtverec. Je to úsměvné. Vždyť mnoho lidí se brání přehradě hlavně proto, že je tu nádherné údolí a přirozená ves." Odpůrci přehrady poukazují také na to, že projekt vypočítal její cenu na téměř dvě miliardy tři sta milionů korun, zatímco ještě před rokem státní úředníci uváděli, že bude stát půl druhé miliardy.

Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky řekl, že náklady na stavbu přehrady zvýšila nutná přeložka silnice z Bruntálu do Krnova a cena za přemístění obce v případě stavby přehrady. "Soustava malých hrází, které navrhujeme my, bude určitě levnější. Navíc zajistí ochranu před povodněmi na celé řece Opavě, zatímco přehrada v Nových Heřminovech pouze několika obcí pod ní a Krnova," řekl Ivo Dokoupil z Hnutí Duha. Mluvčí Povodí Odry Šárka Smaržová řekla, že její podnik nebude s projektem ministerstva zemědělství seznamovat jednotlivá zastupitelstva obcí. "Projekt ale představíme krajskému zastupitelstvu," řekla a dodala, že zatím ale neví termín, kdy tak podnik učiní. Zástupcům Hnutí Duha také vadí, že ministerstvo zemědělství odmítlo zveřejnit svůj projekt alespoň na internetu. "Je pouze dostupný přímo na Povodí Odry,ovšem mnozí lidé nemohou vážit cestu až do Ostravy, aby se s ním seznámili," řekl Ivo Dokoupil. Obec Nové Heřminovy chce studii protipovodňových rybníků představit na konci dubna hejtmanovi Evženu Tošenovskému. Ředitel Povodí Odry Pavel Schneider včera uvedl, že pokud o stavbě přehrady v Nových Heřminovech stát rozhodne, půjčí si na ni možná u Evropské banky. "Tuto banku stát žádá o půjčku na protipovodňová opatření a může se stát, že z ní bude financována i případná stavba přehrady," uvedl ředitel Povodí Odry. Protipovodňovou přehradu v Nových Heřminovech považují města Krnov a Opava a ministerstvo zemědělství za nejúčinnější ochranu před povodněmi. Proti stavbě se však staví obyvatelé obce a ochránci přírody, kteří tvrdí, že přehrada řeší pouze problém na řece pod hrází a ne všech obcí poničených povodněmi. Ohrazují se tím, že ve světě se od podobných násilných vodních děl v přírodě ustupuje. Stavbu přehrady nechce ani město Bruntál, neboť se obává, že je přehrada odřízne od okolního světa.


Co navrhují ve svých protipovodňových projektech a studiích:

- ministerstvo zemědělství: - buď přehradu, nebo tři suché poldry u Krnova, případně úpravu toku řeky Krnovem či agrotechnická opatření. Nejlepší je ale přehrada

- obec Nové Heřminovy: - soustavu hrází a rybníků na řece Opavě, například v Branticích, Nových Heřminovech či Spáleném. Je levnější a chrání větší území