JESENÍKY - NIKOLIV NA JEDNO POUŽITÍ 

                        oficiální stránky Hnutí DUHA Jeseníky   


 DOMŮ | KONTAKTY | SUPERMARKETY | PŘEHRADA | EKOVÝCHOVA | DOPRAVA | VENKOV | HRANIČNÍ PŘECHOD


 

  

Studenti na táboře kosí trávu a opravují zchátralý gotický kostel

    BOHUŠOV (Bruntálsko) 29. června (ČTK) - Na 30 středoškolských a vysokoškolských studentů se dnes sjelo do Bohušova na Osoblažsku, kde začal ekovýchovný tábor Hnutí Duha Jeseníky a Českého svazu ochránců přírody Krnov. Následující týden budou sekat trávu v biokoridoru u obce Hrozová a upravovat prostor kolem zdevastovaného kostela v bývalé obci Pelhřimovy na polských hranicích, řekl ČTK vedoucí tábora Ivo Dokoupil.
    "Tábor pořádáme již třetím rokem a těší se stále většímu zájmu," řekl Dokoupil. "Chceme, aby se děti naučily, že o krajinu a její vzhled je třeba pečovat. Stromky, kolem kterých jsme kosili trávu před třemi lety, jsou dnes již velké a účastníci tak vidí, jak jejich práce mění krajinu k lepšímu," řekl.
    Obec Moravské Pelhřimovy byla zrušena začátkem 50 let. Po
komunistickém převratu v roce 1948 se představitelé státu obávali intervence polské armády. Proto se rozhodli vylidnit nejbližší okolí státní hranice. V Pelhřimovech srovnali se zemí 66 domů. Zůstal jen kostel, který se ekologové nyní snaží zachránit.
    Táborový program ukončí koncert manželů Ivany a Vojtěcha Havlových, kteří účastníkům i ostatním posluchačům zahrají v pondělí 7. července v kostele meditační hudbu. Vystoupení bude podle Dokoupila věnováno záchraně nedaleké vesnice Nové Heřminovy, která by měla být zatopena vodou z přehradní nádrže.
    "Jde o srovnatelné memento. V místě, které zničili komunisté, chceme připomenout riziko likvidace další vesnice kvůli stavbě protipovodňové přehrady," doplnil ekologický aktivista a odpůrce stavby vodní nádrže.


    David Moravec nam mal