JESENÍKY - NIKOLIV NA JEDNO POUŽITÍ 

                        oficiální stránky Hnutí DUHA Jeseníky   


 DOMŮ | KONTAKTY | SUPERMARKETY | PŘEHRADA | EKOVÝCHOVA | DOPRAVA | VENKOV | HRANIČNÍ PŘECHOD


 

  Ekologický tábor: Starý gramofon, recese a užitečná práce

(ČTK k této zprávě vydává foto)
    BOHUŠOV (Bruntálsko) 2. července (zpravodaj ČTK David Moravec) - Melodie z třicátých let, které do ticha obce Bohušov na Bruntálsku vysílá stařičký gramofon na 78 otáček, budí každé ráno účastníky ekologického tábora, který třetím rokem pořádá Hnutí Duha Jeseníky a Český svaz ochránců přírody Krnov. Letos se do budovy mateřské školy sjelo na 30 středoškolských a vysokoškolských studentů, aby si kromě legrácek a putování přírodou vyzkoušeli, jak může člověk ovlivňovat pozitivní vzhled krajiny, uvedl šéf tábora Ivo Dokoupil.
    "Jezdím sem už tři roky. Na žádném jiném táboře jsem nepotkal tak bezva lidi," řekl ČTK jednadvacetiletý student Slezské univerzity v Karviné Jan Šurik. "Jsem moc spokojená. První noc jsme spali na hradě. To si doma v Českém Těšíně nemůžu nikde dovolit. Bylo to něco nového," doplnila jeho o rok mladší přítelkyně Veronika, která do Bohušova letos přijela poprvé.
    Hlavní náplní ojedinělého tábora je údržba biokoridoru a úprava okolí gotického kostela svatého Jiří z 15. století, který zbyl jako jediná stavba po vesnici Pelhřimovy. "Tu komunisté v roce 1949 nechali zbourat, protože se v těchto místech báli invaze polské armády do tehdejšího Československa," uvedl Dokoupil. Doplnil, že kostel je zchátralý a v minulosti jej místní rozkradli.
    "Zmizely dveře, portál, lavice a ze hřbitova dokonce žulové náhrobky. Co neodnesli lidé, poznamenal zub času," popsal ekolog dílo zkázy. "Máme ale i dobré zprávy. Když si místní všimli, že se kolem kostela něco děje, přivezli nám zpátky dva náhrobky, které jejich příbuzný před lety ukradl. Další pomníčky jsme našli v příkopu, který děti čistily od náletových dřevin. Jsou velmi cenné a pocházejí z konce 18. století," doplnil.
    Táborový program ve čtvrtek zpestří v prostorách kostela vernisáž ostravské výtvarnice Radany Parmové. Akci ukončí koncert manželů Ivany a Vojtěcha Havlových, kteří účastníkům i ostatním posluchačům v kostele zahrají meditační hudbu.
    Vystoupení bude věnováno záchraně nedaleké vesnice Nové Heřminovy, která má být zatopena vodou přehradní nádrže. "Chceme koncertem, který se bude konat na místě, kde kdysi stála prosperující obec Pelhřimovy, upozornit na to, že nebezpečí násilné likvidace lidských domovů je bohužel ještě pořád aktuální. Jde o srovnatelné memento. Zatímco Pelhřimovy zlikvidovali komunisté, 160 domů v Heřminovech chtějí vyhodit do
vzduchu současní inženýři," zakončil aktivista.
    dvc kar