Heřminovy mají šanci, že nezmizí


(29.01.03, Mladá fronta DNES, str. 01, Kraj Moravskoslezský, autor: Petr Broulík)

 

Povodí Odry přišlo s návrhem menší přehrady. Nové Heřminovy na Bruntálsku mají značnou šanci na záchranu. Představitelé kraje a Povodí Odry začali couvat od prosazování projektu velké protipovodňové přehrady na území obce.

Nové Heřminovy - Povodí Odry zítra představí zástupcům kraje studii protipovodňové ochrany kraje. Jeho součástí má být oproti minulým návrhům i propočítaný projekt mnohem menší protipovodňové hráze pro Krnov, než vodohospodáři doposud prosazovali. Doposud prosazovaná velká retenční nádrž by znamenala přemístění nebo zánik Nových Heřminov, čemuž se její obyvatelé už několik let zuby nehty brání. “Samozřejmě pokládáme stále velkou přehradu za nejlepší ochranu,” řekl včera technický ředitel Povodí Odry Petr Březina. “Ale pokud tento názor bude muset ustoupit politickým tlakům nebo situaci po povodních v Čechách, máme připravenou studii přehrady, která zachová Nové Heřminovy.” Malá nádrž by znamenala zmenšení jejího objemu z dříve navrhovaných sedmadvaceti milionů kubíků na pouhých osm a půl. Taková nádrž ochrání Krnov, Opavu a další obce pod Novými Heřminovy před až stoletou vodou. Ivo Dokoupil z Hnutí Duha, které vystupovalo proti velké přehradě, řekl, že aktivisté vítají změnu kurzu Povodí Odry. “To po letech diskuzí uznalo, že plánovaná velká nádrž je zbytečně megalomanská a ochrana obcí před pětisetletou vodou by byla nadstandardní.” Starosta Nových Heřminov Antonín Maňák řekl, že se situace se začala ubírat pozitivním směrem, ovšem zatím ji nechtěl více hodnotit. “Počkám si na oficiální představení návrhu Povodí Odry,” řekl.

Zástupce hejtmana Zdislav Wantula řekl, že zastupitelé teprve budou studii posuzovat: “Ovšem projekt velké přehrady vidím dnes jako téměř neschůdný. Jsou na něj zapotřebí velké finance a zřejmě by se jeho příprava a výstavba neúměrně táhla.” Místostarosta Krnova Jaroslav Vrzal rovněž připustil, že na velkou přehradu by bylo v nynější situaci likvidace povodňových škod v Čechách velmi obtížné sehnat peníze. “Rozhodující pro mne však bude, jaký bude při menší nádrži průtok vody městem při povodních a jaká navrhnou další protipovodňová opatření. Autoři mi musí malou nádrž dobře zdůvodnit, abych souhlasil,” řekl Vrzal.