Obce kolem řeky Opavy

jednají o protipovodňových hrázích


 

Tisková zpráva Hnutí Duha Jeseníky ze dne 24. 7. 2002

Krnov, Ludvíkov, Bohušov ale i další obce bruntálského okresu projevily zájem o instalaci levných protipovodňových hrází ostravské firmy Koexpro, jejíž ředitel Jaroslav Pařenica je členem sdružení obcí a odborníků „Voda v krajině“, které se snaží najít optimální řešení protipovodňové ochrany na řece Opavě.

Firma Koexpro je držitelem patentu na protipovodňové hráze vyrobené z tkaného materiálu a plněné štěrky či speciálními směsemi pomocí čerpadel. Díky této technologii lze až 75 cm vysokou hráz postavit velice levně a rychle a to i v režimu ohrožení. Obce již projevily o tento způsob ochrany zájem a nyní probíhají jednání nad výběrem lokalit. 

Ve čtvrtek 25. 7. se v areálu firmy Koexpro (v Ostravě-Vítkovicích v ulici U Cementárny 16) uskuteční od 10.00 předváděcí akce, během které budou účastníci podrobně seznámeni s možnostmi nové technologie. Odpoledne se pak budou konat jednání v Píšti a v Krnově nad konkrétními možnostmi realizace.

Ivo Dokoupil, člen sdružení Voda v krajině, k tomu řekl:

„Instalace nízkých a levných protipovodňových hrází firmy Koexpro by se mohla stát prvním krokem na cestě hledání úspěšných realizací takových opatření, které urychleně a efektivně povedou k ochraně obyvatel před povodněmi. Neustále se sice mluví o heřmínovské přehradě jako o nejlepším opatření, my jsme ale přesvědčeni o tom, že existují i další a stejně efektivní možnosti, jejichž efekt se může projevit teprve v součtu. Protipovodňové hráze mezi takováto opatření patří. Jsou rychle realizovatelná a chrání konkrétní objekty, jejichž majitelé můžou po realizaci již klidně spát.

 

Kontakt:

Koexpro, Jaroslav Pařenica, tel: 069/6633923, mobil: 0728/474490